Keramické dřezy slibují snadnou údržbu i neotřelý design

Keramické dřezy jsou zatím v našich kuchyních vzácností. Jako uživatelé přitom oceníme především snadnou údržbu, hygieničnost, odolnost vůči vysokým teplotám a v neposlední řadě i elegantní vzhled.

Kuchyně je v mnohých rodinách považována za srdce domácnosti. Jen zde se rodí originální domácí recepty, které si předají ještě další dvě generace. U přípravy jídel se sejdou mnohdy rodiče s dětmi, které na tyto společně strávené chvíle vzpomínají celý život. Kuchyně může být rovněž propojená s jídelnou, kde sedávají nedočkaví strávníci, když máma dochucuje omáčku… Chcete si vaši kuchyni hýčkat a plánujete renovaci? Nebo se čerstvě zabydlujete a uvažujete o novém zařízení? V každém případě vás pravděpodobně čeká i koupě nového dřezu.

keramika s odkapem a vaničkou  keramický dřez 3  keramický dřez 1

Při koupi kuchyňského dřezu by měl být klíčovým kritériem i materiál

Dřez je nedílnou součástí každé kuchyně a stejně jako další kuchyňské vybavení je mnohdy velmi namáhaný. I přesto, že ho bereme často jako samozřejmost a jeho koupi si můžeme představovat jako jednoduchou záležitost, nemusí to tak být. Současný trh nabízí opravdu nepřeberné množství možností. Můžete si vybírat z různých tvarů, barev a především materiálů. Právě materiál je jedním z klíčových kritérií, které by měly hrát roli při našem rozhodování.

V současné době jsou nejpopulárnější dřezy z nerezové oceli. Mají mnohé vlastnosti, díky kterým se z nich během uplynulých let staly skutečné stálice. Nicméně mají i nevýhody, které dávají možnost dřezům z jiných materiálů bojovat o přední příčky na pomyslném žebříčku oblíbenosti. Kromě dřezů granitových, které si postupně získávají značnou popularitu mezi zákazníky kuchyňských studií, se do popředí derou poměrně nové dřezy keramické.

Keramické dřezy jsou zcela hygienické

myti-rukou_hygienaKeramické dřezy jsou stále poměrně ojedinělé, ale i to z nich dělá atraktivní artikl. Předností keramických dřezů je především snadná údržba. Nezničí je ani agresivní mycí prostředky či kyseliny. Jsou zcela hygienické, neboť povrchová glazura je neporézní. Pokud máte zkušenosti s keramickým nádobím - populární jsou dnes zapékací misky, hrnce i pánve – víte, že tyto povrchy se čistí velmi dobře, mnohem lépe než jiné. Navíc jsou dobře odolné proti poškrábání ostrými noži, se kterými v kuchyni běžně pracujete. Společnost Blanco, jeden z předních výrobců kuchyňských dřezů, k výrobě svých produktů využívá speciálně upravený materiál - keramiku PuraPlus®. Ten slibuje všem uživatelům ještě o stupeň větší komfort. Díky zvláštní povrchové vrstvě působí hydrofobně, to znamená, že umožňuje vodě snadno odperlit a nečistotám nedovoluje přilnout. Tímto je zároveň redukována i možnost usazování vodního kamene.

Keramické dřezy jsou odolné vůči vysokým teplotám. Rozhodně se nemusíte bát slít do dřezu vroucí vodu z vařených brambor nebo těstovin, či do něj vylít olej od smažení. Kromě toho, že rozhodně nebude problém dřez snadno umýt, jak už bylo řečeno výše, neutrpí povrch ani teplotním šokem.

Keramické dřezy jsou ideální volbou do rustikálních kuchyní, kde v kombinaci se dřevem, ať už pracovní deskou se vzhledem dřeva nebo dřevěnými doplňky, vytváří naprosto jedinečný celek, který kromě toho, že působí velmi elegantně, navozuje dojem neustálého propojení s přírodou. Nicméně současná široká nabídka keramických dřezů nabízí využití i v kuchyních zařízených v odlišném stylu. Rozsáhlá škála barev povrchové glazury i nejrůznějších tvarů umožňuje jejich použití i ve velmi moderních kuchyních, jejíž majitelé sledují poslední trendy, mezi které keramické dřezy i díky svým vlastnostem rozhodně patří.

rustikální kuchyně

Keramické dřezy nabízí „neokoukaný design“

Kromě všech zmíněných výhod jsou kuchyňské dřezy především velmi elegantní a krásné. Nabízí neotřelou alternativu všem, kterým se nerezová ocel v kuchyni již příliš okoukala, nebo si prostě jen zamilovali skvělé vlastnosti keramiky jako materiálu. Co se týče designu, jak už bylo řečeno výše, jsou keramické dřezy umisťovány primárně do rustikálních kuchyní, nicméně jejich vzhled oceníte i v případě, že toužíte po kuchyni odlišné. Keramické dřezy totiž vynikají stálobarevností. I po letech zůstanou stále stejné. Navíc nabízená škála barev bývá opravdu široká. Společnost Blanco vyrábí keramické dřezy jak v klasických odstínech, jako je černá a bíla, tak i v originálních barvách, kterými jsou například vanilka, jasmín, magnolie, zářivě bílá nebo aluminium.

keramický dřez 4

Pokud bychom se měli ptát i na nevýhody keramických dřezů, můžeme spatřovat pouze dvě. První z nich může být vyšší pořizovací cena, kterou lze ale u kvalitního výrobků, který navíc nenajdete v každé kuchyni, očekávat. Druhým minusem může být paradoxně i jedna z výhod keramiky. Keramika patří k nejtvrdším materiálům používaných pro kuchyňské dřezy. Ač právě to z ní činí materiál odolný vůči mechanickému poškození, znamená to i to, že dřez nelze opracovat na místě při zabudovávání. Nelze jej tedy například přiříznout nebo jinak upravit.