Víte, že nic nevíte o dřezových bateriích?

Dřezové baterie nejsou jen nenápadnými doplňky kuchyňského dřezu. Jejich výběr může skýtat mnohá úskalí. Brzy zjistíme, že toho o vodovodních bateriích zdaleka tolik nevíme.

Vodovodní baterie si již vybudovaly v moderním interiéru své pevné místo. Už dávno nejsou nenápadnými doplňky, které vybíráme až na konec jen, aby vše alespoň trochu ladilo. Široký výběr na současném trhu dává naší fantazii poměrně velké pole působnosti. Nemusíme si navíc vybírat mezi krásou a praktičností, elegancí a funkčností dřezové baterie. Moderní design klade důraz na spojení všech těchto hodnot. Brzy se tedy dozvíme, že o vodovodních bateriích toho opravdu mnoho nevíme.

dřezová baterie

Tip: Líbí se Vám baterie na obrázku? Pak se podívejte na dřezové baterie Schock v našem obchodě.

Typy dřezových baterií – nástěnná, stojánková s vyšším či nižším ramínkem a další

Pokud vybíráme novou dřezovou baterii do naší kuchyně, zjistíme, že to není až tak jednoduchý úkol. Možná budeme muset jako první vyřešit, jaký typ dřezové baterie sháníme. Stojánková či nástěnná? Může to vypadat snadně, není to ale zdaleka tak prosté – nebude nám zkrátka stačit hodit si korunou. I zde se totiž nabízí výběr ještě širší. Zatímco nástěnné baterie jsou v současné době na mírném ústupu, a to právě kvůli tomu, že nenabízí tak široké možnosti v otázce variability možného provedení, mezi stojánkovými bateriemi, které jsou umístěné buď na dřezu, nebo na pracovní ploše, je opravdu z čeho vybírat. Hodí se k našemu dřezu baterie s vysokým ramínkem nebo nízkým? Ačkoliv se stojánková baterie s vysokým ramínkem může zdát na první pohled elegantnější, i baterie s nízkým ramínkem může decentně zkrášlit interiér.

Vodovodní baterie dřezová SIMI Schock 505000 (granit)Vodovodní baterie dřezová SC-200 Schock 592120 (chrom/Cristadur)

Vytahovací sprcha nám usnadní práci

Kromě již výše zmíněných typů stojí za zmínku i dřezová baterie s vytahovací sprchou. Tato šikovná vychytávka nám v budoucnu usnadní práci. Snáze a rychleji umyjeme jak nádobí, tak i celý dřez. Výsuvná sprcha díky snadné manipulaci, kterou umožňuje, zamezí i usazování nečistot a zbytků jídla v rozích dřezu, což ocení ne jedna hospodyně.

Život nám může ulehčit i dřezová baterie se sklopným ramenem. Využijeme ji zejména tehdy, když se náš dřez nachází těsně pod oknem, které by při umístění klasické baterie nešlo pohodlně otevřít, nebo i kdekoliv jinde, kde by se rameno baterie zkrátka nevešlo.

Profesionální baterie najdou své uplatnění jak v gastro provozech, tak v běžných domácnostech

profesionální dřezová bateriePokud je vaším snem velká a masivní baterie, může být tou pravou volbou tzv. profesionální baterie. Ačkoliv ji častěji najdeme v gastro provozech, nic nebrání jejímu umístění v běžné domácnosti, pokud se do naší kuchyně takový originální kus hodí. V moderním interiéru může takový výrazný prvek působit jako příjemná změna oproti klasické představě dřezu a jeho okolí.

Dřezové baterie tedy můžeme rozdělit do několika kategorií:

  • Nástěnné baterie
  • Stojánkové baterie s vysokým ramínkem
  • Stojánkové baterie s nízkým ramínkem
  • Dřezová baterie s vytahovací sprchou
  • Profesionální baterie
  • Sklopné baterie pod okno

Specifickou kategorii vodovodních baterií tvoří nízkotlakové baterie, které využijeme, pokud vlastníme beztlakový ohřívač vody. Tyto baterie jsou vybaveny třemi připojovacími hadicemi (běžné baterie mají pouze dvě připojovací hadice). Jedna slouží k připojení studené vody z vodovodního řádu, další dvě se připojují k beztlakému ohřívači.

Povrchová úprava – nestárnoucí chrom nebo moderní granit?

Když už se zabýváme otázkou vzhledu dřezové baterie, není možné opomenout ani povrchovou úpravu. Chromový povrch představuje nestárnoucí klasiku, která skvěle doplní tolik oblíbené nerezové dřezy. I zde je možné si dále vybrat mezi lesklou chromovou úpravou a matnou nerez úpravou, také označovanou jako „satén“. Se stále zvyšující se oblibou granitových dřezů se přirozeně do nabídek výrobců kuchyňského zařízení dostaly i baterie v této povrchové úpravě, aby ladily s těmito designovými kusy. Výrobci přitom nabízí baterie v barevných škálách, které odpovídají barevným provedením granitových dřezů. Není tak problém vše dokonale sladit.

  • Chrom – lesklá povrchová úprava
  • Nerez – matná povrchová úprava, tzv. „satén“
  • Granitová povrchová úprava

dřezové trio povrchů  

Tip: Líbí se Vám baterie na obrázku? Jsou to dřezové baterie od firmy Blanco..

Kvalitní keramická kartuš nám může ušetřit peníze

keramická kartušVzhled ale není tím nejdůležitějším při výběru dřezové baterie, ačkoliv se jedná o velmi významné kritérium. Od baterie očekáváme zpravidla i dlouhou životnost a funkčnost. Proto je třeba poznat kvalitní výrobek od toho méně kvalitního. V tomto případě je rozhodující kartuš, srdce celé baterie. V levnějších typech dřezových baterií najdeme kartuše plastové. Jsou sice cenově dostupnější, nicméně mají pouze krátkou životnost a jsou nejčastější příčinou vad vodovodních baterií. Plast se snadno opotřebuje a baterie poté prokapává.

Kvalitní produkty jsou vybaveny kartušemi keramickými. Další nespornou výhodou keramické kartuše je to, že v případě její vady, stačí vyměnit pouze samotnou kartuš. V případě poškození plastové kartuše je nutné vyměnit celou baterii. Ačkoliv se nám tedy zpočátku baterie s plastovou kartuší zdála levnější, ve finále nás může vyjít dráž.

„Vytuněná“ baterie – s teplotním omezovačem nebo spořičem vody ušetříme

Moderní baterie nabízí mnohdy ještě něco navíc, a to lepší vybavení. Dřezová baterie může být „vytuněna“ kupříkladu o teplotní omezovač zabudovaný v kartuši baterie. Ten si oblíbíme zejména kvůli tomu, že díky němu šetříme energii nutnou na ohřev vody. Další úspory umožní tzv. spořič vody, či také omezovač průtoku.

Ne peníze, ale starosti nám mnohdy může ušetřit pojistka proti opaření. Investice do dřezové baterie s ní se nám vyplatí zejména, pokud se v naší domácnosti nachází malé děti, které by se při neopatrné manipulaci mohly spálit.