Rohový dřez je dominantou každé kuchyně

Rohový dřez se může stát originální dominantou každé kuchyně i praktickým prvkem, který ušetří místo na pracovní ploše. Čím nás ještě zaujal?

Vhodně zvolený a elegantní rohový dřez se může stát skutečným srdcem celé kuchyně. Nezáleží na tom, zda máme myčku, myjeme v ní většinu nádobí a dřez není až tak vytížený, a nebo myčku nemáme a hledáme dřez, který něco vydrží a poslouží nám léta. Moderní dřezy splňují jak požadavky na praktičnost a uživatelský komfort, tak i na moderní design – jsou maximálně funkční, snadno se udržují a navíc jsou krásné. Takové jsou dřezy na současném trhu. Nabídka je navíc téměř neomezená. Můžeme si vybrat z nejrůznějších materiálů, designových provedení i tvarů. Ačkoliv jsou pravděpodobně nejoblíbenější klasické dřezy umístěné v rovné lince, nás nyní zajímají ty rohové. Jaké mají přednosti a kdy se vyplatí o nich uvažovat?


Rohové dřezy ušetří cenný prostor

O tom, jaký dřez bude pro naši kuchyni ten pravý, budeme pravděpodobně přemýšlet při zařizování nové kuchyně. Na ten rohový přijde řeč nejspíše ve chvíli, kdy bude třeba ušetřit místo. Ne vždy máme možnost vybrat pro kuchyni tu největší místnost v celém domě či bytě. Pracovní plocha je zvláště v menších prostorech neskutečně cenná, a pokud chceme uspořit každý centimetr, rohový dřez může představovat opravdu důmyslné řešení našeho problému. Na rovných úsecích kuchyňské linky mnohdy pro dřez ani místo nezbývá. Již se nám podařilo umístit sporák, myčku, někdy i automatickou pračku, kromě toho chceme mít na lince rychlovarnou konvici, topinkovač, mixér a kávovar… Zkrátka žádná kuchařka či kuchař nemá téměř nikdy místa nazbyt.

Rohové dřezy rafinovaně zaplní jinak nevyužitý prostor

Elegantní přesunutí dřezu do rohu kuchyně, která je do tvaru písmene L či U, představuje rafinované řešení. Snadno se tak totiž zaplní prostor, který by jinak zůstal nevyužitý. Nemůžeme do něj umístit sporák, myčku, ani zde nenakrájíme maso do guláše. Do takového rohu pak nejčastěji odsuneme nepoužívaný spotřebič nebo se nám zde hromadí nevítaný nepořádek. V momentě, kdy se rozhodneme pro rohový dřez, řekneme tedy zároveň sbohem i nevyužitému prostoru. 

Rohový dřez se může stát pro některé kuchyně i jediným řešením a to tehdy, když nás omezuje umístění přívodu vody, ohřevu vody nebo vyvedení odpadu. V takovém případě není o čem diskutovat.

Nevýhodou rohového dřezu může být poměrně hůře využitelná spodní skřínka. Nemusí nám vyhovovat její hloubka a ztížený přístup. Vše se dá ale řešit. V tomto případě může elegantní řešení představovat rohová výsuvná police.

 

Využijte atypičnosti rohového dřezu a nebojte se experimentovat

Kromě toho, že jsou rohové dřezy, jak už bylo řečeno výše, praktické a ušetří značný prostor zejména menším kuchyním, jsou i velmi nápadité. Svojí atypičností nás na první pohled zaujmou a upoutají. Mohou se tak stát významnou dominantou, která dodá celé kuchyni originální jiskru. Neobvyklé umístění dřezu nás přímo vybízí k experimentování a podněcuje naši fantazii k rozletu. Nebojte se hry s designem či materiály. Nabídka kuchyňských dřezů, včetně těch rohových, je skutečně široká a nabízí tak možnost vybrat si dle libosti. Atraktivní řešení nabízí granitové rohové dřezy, které kromě toho, že jsou mimořádně praktické – jsou velmi odolné a snadno se udržují, pohladí i oko každého milovníka moderního designu. Pokud ale patříte mezi obdivovatele kuchyňské klasiky a nedáte dopustit na nerezové dřezy, nezoufejte. Kvalitní rohové dřezy z nerezové oceli oceníte v každé domácnosti. 

Dřez Schock PRIMUS C-150

Dřez Blanco LANTOS 9 E s excentrem