Sprchové baterie – vše co musíte vědět!

Sprchová baterie, která vydrží věky, bude se příjemně ovládat a navíc bude elegantně ladit s naší koupelnou – dokonalá kombinace. Víme, jak ji najít!

Sprchové baterie jsou nedílnou součástí každého sprchového koutu. Bez sprchové baterie to zkrátka nejde. Nejsou ale jen funkčním prvkem v naší koupelně, najdeme mezi nimi i skutečné designovky, o které stojí za to zavadit okem. Při výběru sprchové baterie tedy záleží hned na několika faktorech – na vzhledu či designu, chcete-li, dále na kvalitě materiálu a preciznosti zpracování a samozřejmě na uživatelském komfortu. Jednoduše řečeno - baterie se nám musí líbit, musí se pohodlně ovládat a musí něco vydržet. Asi stěží si lze představit, že bychom se za rok po zařízení nové koupelny chtěli potýkat třeba s tekoucím kohoutkem.

Sprchové baterie mohou být buď nástěnné, nebo podomítkové. V druhém případě jsou baterie dodávány s podomítkovým tělesem, nebo je nutné jej dokoupit. Při výběru nástěnné baterie je klíčovým parametrem rozteč armaturových přípojek, nejčastěji se setkáváme se dvěma rozměry – 100 a 150 mm, přičemž druhá zmíněná je častější.

Páková baterie nabízí až o 40 % nižší spotřebu vody

Promysleme i způsob ovládání. Je naší favoritkou spíše baterie páková nebo kohoutková? Moderní doba přeje spíše té pákové. Důvodů je přitom hned několik. Páková sprchová baterie umožňuje mnohem citlivější ovládání toku vody a nastavení její teploty, a co více – i o poznání nižší spotřebu vody. Některé zdroje uvádí, že páková baterie uspoří až 40 % vody, to znamená i o 40 % nižší náklady. Kohoutková baterie je tady ale stále pro nevyléčitelné klasiky. Nedá se však říct, že by byla úplně „k ničemu“. Může být vhodným řešením do vany, kde stačí jen otočit kohoutkem a bez dalšího ladění si napustit lázeň. Pokud patříme tedy spíše mezi milovníky napuštěné vany a sprchový kout máme jen, „aby se neřeklo“, kohoutková baterie nemusí představovat žádný problém. Navíc perfektně zapadne do rustikálně laděného interiéru.

Jak poznat kvalitní sprchovou baterii?

Otázkou ale stále zůstává, jak poznat kvalitu. Opět existuje hned několik vodítek, které vás dostanou na tu správnou cestu. V první řadě zmiňme kartuš. Vítězí rozhodně ta keramická. Keramická kartuš má mnohonásobně delší životnost než její levnější plastová konkurentka. Má proti ní ale ještě jednu významnou výhodu. V případě poškození plastové kartuše je nutné vyměnit celou baterii, u keramické kartuše postačí výměna jí samotné. Investice do kvality se v tomto případě rozhodně vyplatí. Kdo by chtěl riskovat v budoucnu výměnu celé vodovodní baterie navíc s rizikem, že už stejnou baterii nikdy nesežene a bude se muset vzdát představy o designově harmonické koupelně!

sprchové baterie 

O kvalitě ale rozhoduje i výrobce. Pokud máte už jasno v tom, jaký typ sprchové baterie chcete, jestli pákovou nebo kohoutkovou, nástěnnou či podomítkovou baterii apod., je na čase zvolit výrobce. Těch se totiž na trhu pohybuje poměrně velké množství. Když vsadíte na léty osvědčenou značku s tradicí, pravděpodobně neuděláte chybu. Větší jistotu vám ale dodá délka poskytované záruky. Solidní výrobce se za své sprchové baterie nestydí a stojí si za nimi. Délka záruky kvalitních baterií se proto pohybuje v řádu několika let.

Konečně přichází řeč na vzhled. Současný trh skutečně překypuje, a proto si není problém vybrat sprchovou baterii, která dokonce barevně zapadne do vaší koupelny. Nejčastěji se ale setkáte s bateriemi s kovovým vzhledem. I ten je ale třeba sladit, zvláště pokud je doplněn specifickou povrchovou úpravu. Ta by se v ideálním případě měla objevit i na koupelnových doplňcích a dalších kovových prvcích. I na velikosti záleží. Baterie by měla se svým okolím korespondovat i velikostně.

Tvar sprchové baterie je důležitý – „letí“ sice hrany, záleží ale především na vašem vkusu

Co se týče tvarů, „letí“ hrany. Pamatujte ale na to, že koupelnu si nezařizujete na rok či dva. Budete s ní žít mnohem déle. Vybírejte proto především dle vlastního vkusu a vsaďte na nadčasovost – této investice nebudete litovat. A pak samozřejmě dolaďte celý koupelnový interiér. Když se rozhodnete pro rovné linie, ostré hrany a dynamické tvary, nechte je, aby se odrazily v celé koupelně. Stejně tak i ladné obliny.

Sprchová baterie samozřejmě není tím nejdůležitějším ve vaší domácnosti. Na každém detailu ale záleží. Vhodná baterie doplní celek jako elegantní šperk. Dejte vaší koupelně možnost zazářit!