Granitové dřezy jsou „nesmrtelné“ svými vlastnostmi i originálním designem

Obliba granitových dřezů stále roste. A není divu – jsou odolné, zachovávají si stále stejný vzhled i barvu, nepoškrábají se, a navíc jsou přirozeně antibakteriální. Kromě toho jsou skutečně šmrncovní!

Granitové dřezy jsou při zařizování kuchyní stále populárnější. V důsledku tohoto trendu se navíc stávají i finančně dostupnější. Jsou krásné, elegantní a téměř „nesmrtelné“. Jaké jsou jejich výhody a nevýhody? Podíváme se granitovým dřezům „na zoubek“ a zjistíme, jestli bychom je chtěli mít v kuchyni i my. Podívejte se také co o granitu říká wikipedie.

granitový dřez 3

Výběr vhodného materiálu hraje při koupi kuchyňského dřezu zcela klíčovou roli. Ovlivňuje i celkovou cenu. Kromě finančních nákladů je ale třeba zvážit i to, co od dřezu očekáváme, jak dlouho chceme, aby nám vydržel, jak ho budeme „zatěžovat“. Na chatu, kam jezdíme v létě na několik víkendů si pravděpodobně nekoupíme nejdražší dostupný dřez. Pro domácnost, ve které je kuchyně středobodem všeho dění, místo, kde se vaří maminčina svíčková a smaží ty nejlepší bramboráky, a kde se dennodenně myje i nádobí, je rozhodně vhodné vsadit na kvalitu a přemýšlet nad tím, co náš kuchyňský dřez v budoucnosti čeká.

Granitové dřezy – designová „láska na první pohled“ 

Granitové dřezy jsou „láskou na první pohled“. To, co nejvíce upoutá naši pozornost, je především jejich elegantní nevšední vzhled. Zatím je v kuchyních nevídáme tak běžně, takže pro nás představují poměrně originální designové řešení dřezu, navíc jsou opravdu vzhledově atraktivní.

granitový dřez s vaničkou  granitový dřez 2

Granitové dřezy ale nabízí krom „potěchy pro oko“ i řadu skutečných výhod, které oceníme jako uživatelé. Podstatně snáze se udržují, jsou velmi odolné (odolávají teplotám až 230°C), po celou dobu si zachovávají stejný vzhled a slouží v podstatě i jako další pracovní plocha – nic se s nimi nestane, když na nich budeme cokoliv krájet, škrábat... To je jeden z hlavních rozdílů proti tradičnímu nerezu, na kterém je vidět každá rýha a škrábanec. Každou hospodyni navíc potěší to, že se dřez neobarví, což může být problémem jiných materiálů, na kterých se „podepíše“ každý vylitý čaj nebo káva. U špičkových dřezů jsou navíc deklarovány přirozené antibakteriální vlastnosti. 

Výrobce granitových dřezů Schock nabízí kvalitu s dlouholetou tradicí 

Při koupi granitového dřezu je ale třeba být obezřetným nakupujícím. I prodejci jsou si vědomi rostoucí obliby těchto dřezů, a tak pod označením „granitové“ najdete i dřezy, které mají pouze vzhled granitu, nebo mají jen granitový povrch, přičemž zbytek dřezu je vyroben z jiného materiálu. Ty vlastnosti, které na granitu oceňujeme, mají pouze dřezy vyrobené z kameniva nebo směsi křemenných písků a polymethylakrylátu. Jedničkou na trhu s dlouholetou tradicí je společnost Schock, která své dřezy vyrábí výhradně v jediném výrobním závodě v Německu. Schock pro své kuchyňské dřezy využívá vyvážené směsi zaoblených zrn křemičitého kameniva  a speciální polymethylakrylátové pryskyřice  v poměru cca 80-85/15 %, respektive 70+10/20 % . Jedná se o jedinečné materiály Crystalite Plus a Nanogranit Cristadur, které jsou patentem firmy Schock. 

Dřezy si před koupí oťukejte, oškrábejte… granit to vydrží!

Kromě společnosti Schock se výrobou granitových dřezů zabývají i jiní výrobci, které mimo nich vyrábí i dřezy z jiných materiálů, a rovněž uspokojí přání zákazníků, i těch náročnějších. V našem obchodě najdete ještě dalšího německého výrobce a to firmu Blanco. A firmu Alveus. Rozhodně se při koupi granitového dřezu vyplatí si výrobek dané firmy prohlédnout – osahat, oťukat, oškrábat… nebojte se ničeho. Solidní prodejce, který se nestydí za své zboží, bude vědět, že se s kvalitním granitovým dřezem nic nestane. U značkových výrobků máte kromě jistoty, že nekupujete „zajíce v pytli“, zpravidla navíc i výhodu širší barevné škály a řady nabízených doplňků.

granit s odkapem a vaničkou  keramický dřez 1

Granitové dřezy jsou skvělým řešením do moderní kuchyně i proto, že nabízí opravdu pestrou paletu barev. Skutečnou „perlou“ jsou klasické černé granitové dřezy, které na sebe neotřele upozorňují svojí elegancí a originalitou. Granitové dřezy ale uspokojí opravdu každý sen o barevné kuchyni. Kromě černé a klasičtějších barev, jakými jsou různé elegantní odstíny hnědé, béžové, šedé a smetanové, nabízí společnost Schock například í dřezy růžové, žluté, zelené nebo modré. 

Máte stále pocit, že je něco nemožné? S granitovými dřezy dostanou vaše představy o nové kuchyni zcela jiný rozměr. Dejte své fantazii křídla a vsaďte na kvalitu!