Nerezové dřezy – již dávno nejsou všední!

Nerezové dřezy představují stále nejoblíbenější z kuchyňských dřezů. Oblíbili jsme si je pro skvělé vlastnosti i nadčasový vzhled, který se hodí do každé kuchyně.

Nerezové dřezy jsou dlouholetou stálicí našich kuchyní. Vybíráme si je pro jejich dobré vlastnosti nebo spíše ze zvyku? Víte, v čem tkví výhody nerezové oceli? Podíváme se na to, proč má nerezové dřezy v kuchyni většina z nás. 

nerez s odkapem a vaničkou  nerezový dřez s vaničkou  nerezový dřez s odkapem

Nerezová ocel je v kuchyni skutečnou klasikou. Rekonstruujete byt nebo stavíte? Čeká vás výběr nového kuchyňského zařízení? Jistě budete přemýšlet o výběru nového dřezu a uvažovat budete možná i o nerezovém. Nerezová ocel má mnohé skvělé vlastnosti, které v kuchyni oceníte. Při koupi se ale můžete „spálit“. Je třeba proto vybírat pečlivě.

Nerezová ocel slibuje jednoduchou údržbu a je 100% recyklovatelná

recyklaceKvalitní nerezová ocel slibuje jednoduchou údržbu a vysokou hygienickou úroveň. Neohrozí ji žádný termální šok, tedy prudký výkyv teploty. Jak název materiálu napovídá, nerezaví. Nerez je rovněž odolná proti běžným domácím kyselinám, jakými jsou například kyselina citrónová nebo ocet, a skvrnám, které mohou vznikat od kávy nebo některých druhů ovoce a zeleniny. Tyto vlastnosti se ale týkají pouze chromniklové nerezové oceli 18/10. Ačkoliv se může zdát, že výroba dřezů z potravinářské oceli složené z 18 % z chromu a z 10 % z niklu je samozřejmostí, nemusí tomu být tak. Nicméně u solidních výrobců, mezi které rozhodně patří společnosti Alveus nebo Blanco, se zákazníci rozhodně nemusí obávat. 

Příznivci ekologických alternativ do domácnosti, zbystřete - ušlechtilá nerezová ocel je navíc 100% recyklovatelný materiál. To znamená, že až vám dřez doslouží, lze ho předat ke zpracování na výrobu nového materiálu.  

U nerezových dřezů je důležitým kritériem tloušťka plechu 

tlouštkaNicméně i nerezové dřezy se přes svoji všeobecnou oblíbenost mnohdy stávají předmětem diskuzí. Proč? Důvod je ten, že na rozdíl od dřezů z jiných materiálů, například těch granitových, nevypadají tak dlouho „jako nové“. Zkrátka se na nich snáze a rychleji objeví různé rýhy, škrábance, mohou být rovněž náchylnější k promáčknutí. Tomu lze však předejít při koupi dřezu z nerezového plechu o dostatečné tloušťce. U standardního dřezu by plech neměl být tenčí než půl centimetru. Na trhu ale najdete i velmi kvalitní výrobky – dřezy z plechu o tloušťce 1 – 1,2 mm. U těch promáčknutí nehrozí. Výrobce kvalitních nerezových dřezů Alveus nabízí v závislosti na cenové kategorii dřezy z nerezového plechu o tloušťce 0,5 – 1 mm. 

Tloušťka nerezového plechu je důležitým kritériem i z jiného hlediska. Jen ze silnějšího plechu lze vylisovat dostatečně hluboká vana a jak každý, kdo doma myje nádobí, ví, právě to oceníte v praktickém životě téměř nejvíce. I v případě, že máte myčku na nádobí, dřez využijete pro smývání větších nečistot nebo pro mytí nádobí, které je tak velké, že se vám do myčky nevejde. Za mělký dřez byste se v budoucnu spíše proklínali.

„Samoregenerační“ nerezová ocel dřezů společnosti Blanco 

Společnost Blanco u svých výrobků deklaruje tzv. „samoregenerační“ schopnost. V případě narušení povrchu se s přispěním vzdušného kyslíku bez jakékoliv naší spolupráce vytváří vrstva nová. Nicméně i přesto je u nerezové oceli třeba počítat s její přirozenou patinou. Mnohdy se kuchyňský dřez dostane do styku s materiály, které jsou tvrdší než nerezová ocel – jsou jimi například kámen, sklo, tvrzené materiály nebo abrazivní látky. Tyto materiály mohou nerez mechanicky poškodit.

blanco-logo

Nerezové dřezy i v jiných barvách – zlaté, měděné nebo antracitové nabízí Alveus 

Ani nerez nemusí vypadat stále stejně. Již zmíněná společnost Alveus nabízí nerezové dřezy jak v lesklém (úprava SATIN), tak v matném provedení (DEKOR a MICRODEKOR). Matná struktura je oblíbená zejména proto, že skryje drobné škrábance. V nabídce mnohých výrobců jsou i různá barevná provedení. Alveus nabízí nerezové dřezy ve zlaté, měděné nebo antracitové úpravě.

měděný dřez

Nerezová ocel je oprávněně kuchyňskou klasikou. Nabízí nestárnoucí design i skvělé vlastnosti, kterých si ceníme již mnohá léta. Při správné údržbě si zachová po dlouhou dobu krásný vzhled. Lze skvěle sladit s ostatními kuchyňskými spotřebiči a dalšími doplňky, s nimiž pak tvoří elegantní a harmonický celek.