Nebojte se termostatické baterie aneb jak ušetřit korunky a energii

Termostatické baterie jsou aktuálně největším hitem mezi vodovodními bateriemi. Oblíbené jsou zejména v koupelnách. Nabízí totiž právě to, čeho si jako uživatelé vážíme nejvíce – úsporu energií i našich financí a především bezpečnost. Kromě toho je jejich používání opravdu pohodlné.

Termostatické baterie jsou elegantním a chytrým řešením do moderní koupelny 

Stačí si jen vzpomenout na to, kolikrát jste stáli ve sprchovém koutě se sprchou namířenou mimo tělo, protože voda byla ještě dlouho po puštění studená, nebo naopak – už jste se určitě nejednou nepříjemně opařili, že? A už vůbec nemusíme moc dlouho mluvit o tom, jaké je to, když se jdete večer umýt, těšíte se na teplou sprchu nebo vanu, ale o patro níže vaše manželka začne mýt nádobí... Právě toto vás s termostatickými bateriemi nemusí trápit, a také proto jsme si je tolik oblíbili. Navíc jsme se již výše zmiňovali o jejich bezpečnosti. Už nikdy se nebudete muset bát toho, že by se vaše děti při mytí rukou nebo sprchování opařily a i malí nezbedové si budou moci napustit vanu bez dozoru.

termostatická baterie 2  termostatická baterie 1  termostatická baterie_1

Hlavní předností termostatické baterie je schopnost udržet stále stejnou teplotu vytékající vody. Nezáleží přitom na tom, kolikrát vodu zastavíte a znovu pustíte. S teplotou vody nic neudělá ani změna tlaku v potrubí.

Díky bezpečnostnímu tlačítku se pod sprchou neopaří ani ti nejrozpustilejší malí nezbedové 

Nejdůležitějším prvkem termostatické vanové baterie je bezpečnostní tlačítko. Bez jeho stisknutí teplotu vytékající vody nezvýšíte. Nedojde tak k tomu, že byste se opařili při náhodném zavadění o baterii, což se mnohdy stává. Toto tlačítko ale funguje i jako „dětská pojistka“, podobně jako uzávěr na čistících prostředcích či ústní vodě. Už tedy stačí jen dětem při mytí nastavit teplotu a nemusíte se bát, že by došlo k nepříjemnému opaření. Přeci jen všichni rodiče ví, jak mohou být malí uličníci zvídaví a „šikovní“. U těch nejmenších rovněž není rozvinutá tak jemná motorika, aby dokázali cíleně pracovat s ovládáním vodovodní baterie. Každý výrobce ale řeší bezpečnostní tlačítko jinak a manipulace s ním může být rozdílně obtížná. Zamyslete se nad tím, co od vodovodní baterie očekáváte. Pokud jsou ve vaší domácnosti malé děti, hledejte určitě baterie, u kterých není manipulace s bezpečnostním tlačítkem tak snadná.

matka-dite

Termostatické baterie fungují na principu mísení teplé a studené vody. To zajišťuje termostatický článek, který se ale rovněž může u jednotlivých výrobců lišit. Navenek to možná nezpozorujete, ve skutečnosti se ale rozdílné provedení projeví například v rychlosti reakce termostatu. Jak rychle dokáže baterie zareagovat při změně tlaku v potrubí, může být poměrně důležité, a to i z ekologického hlediska. Výrobce baterií Sapho uvádí, že rychlá reakce termostatu „šetří nejen vodu, ale i energie a náklady na ohřev. Je tedy i velmi šetrná k životnímu prostředí, protože pokud nemusím spalovat jakákoliv paliva pro ohřev vody, pak produkuji mnohem méně znečištění a nezvyšuji obsah CO2 v atmosféře.“

ekologie s termostatickou baterií

Při koupi zhodnoťte nejen cenu, ale i budoucí úsporu

Při koupi a výběru vodovodní baterie, tedy i té termostatické, je důležitým kritériem rovněž její cena. Ačkoliv jsou termostatické baterie skutečným hitem, jejich cena není tak vysoká, jak by se dalo možná očekávat. Je třeba si uvědomit, že s jejím pořízením si pojistíte i značnou úsporu do budoucnosti. „Termostat šetří vodu tím, že požadovaná teplota vody je nastavena automaticky a nejrychleji, jak to jde. Zná to každý - kolik vody odteče do odpadu, než trefíte správnou teplotu,“ uvádí výrobce baterií Ravak, jehož termostatické baterie najdete i v naší nabídce. Kromě toho je ale výsledné úspory dosaženo i jinak. Uvnitř baterií se nachází zarážky regulující průtok, lze jimi omezit možnost maximálního otočení ovladače.

termostatická baterie ravak 1  termostatická baterie sapho

Je pro vás termostatická baterie „ta pravá“? Zhodnoťte svá očekávání i potřeby. Zatímco ve sprchovém koutě je téměř vždy skutečně chytrým řešením především díky úspoře, kterou lze jejím užitím docílit, ve vaně ji využijete tehdy, pokud se v ní i sprchujete. Jestli si každý večer napustíte plnou vanu, lze si teplotu vodu namíchat i s běžnou baterií. U kuchyňské baterie oceníte přednosti termostatické baterie především, pokud častěji myjete nádobí. I tehdy mohou při věčném „čekání na teplou“ odtéct spolu se studenou vodou i vaše úspory. Naopak téměř vždy její přednosti oceníte, pokud máte malé děti. Termostatická baterie je uchrání před nechtěným úrazem – kromě toho, že se děti nemohou popálit o tekoucí vodu, se nepopálí ani o samotnou baterii – a vám tak zajistí větší klid a pocit bezpečné domácnosti.